Utorak, 13. Svibanj 2014 - 07:11

Potpisano Pismo namjere između Grada Labina i Općine Banovići o zajedničkoj suradnji i prijateljstvu

Svečanim potpisivanjem Pisma namjere između Općine Banovići (BIH) i Grada Labina (HR) dana 9. svibnja 2014. godine, kada se slavi Dan Europe, stvoreni su temelji za međusobnu suradnju u području znanosti, obrazovanja, ekonomije, gospodarstva, okoliša, javnog zdravstva, turizma, kulture i sporta. Pismo namjere su potpisali općinski načelnik Općine Banovići Midhat Husić i gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika.


Potpisivanje je održano u sklopu trećeg susreta partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljeđe – generator gospodarskog i turističkog razvoja“ koji se održavao u Banovićima od 7. do 10. svibnja 2014. godine, a kojem su prisustvovali partneri u projektu iz Rybnika (Poljska), Carbonije (Italija), Idrije i Velenja (Slovenija), Raše i Labina (Hrvatska).


Prvi dan susreta održan je radni sastanak predstavnika lokalnih vlasti, gospodarskih institucija, organizacija civilnog društva i ostalih sudionika projektnih partnera, a drugi dan je obilježen posjetom najvećem gospodarskom kolektivu na području općine Banovići, Rudniku mrkog uglja „Banovići“. U okviru posjete rudniku sudionici projekta MINHER posjetili su površinski kop Grivice, radionicu za održavanje strojeva nakon koje su otišli na vožnju turističkim vlakom Ćiro. U okviru posjete organizirana je zajednička izložba fotografija na temu rudarenja i rudarskog naslijeđa.


Treći dan susreta predstavljeni su komunikacijski alati projekta kao što je transnacionalni rječnik u cilju očuvanja i prenošenja mladima specifičnog rudarskog pojmovnog nasljeđa, interaktivna društvena igra za djecu na temu rudarenja, višejezični vodič primjera revitalizacije rudarske baštine, web portal i logo projekta MINHER. Nakon toga, položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima obrambenog rata te za sam kraj potpisano Pismo namjere o suradnji i prijateljstvu.


Projektom MINHER se želi oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turističko-kulturnog proizvoda čija je svrha promocija kulturno turističkih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom. Nositelj ovog projekta je Grad Labin a ukupna vrijednost projekta je 142.000 EUR. Projekt je podržan od strane Europske unije kroz program „Europa za građane“ i provodi se od srpnja 2013. godine do rujna 2014. godine na način da se periodično održavaju aktivnosti kod svih partnera u projektu. Kroz 5 događaja u 5 različitih država (Poljska, Italija, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) partneri će predstaviti svoja iskustva, najbolje prakse i izazove vezane uz očuvanje rudarske baštine.