Ponedjeljak, 24. Studeni 2014 - 00:00

Zaigrajmo igru "Kroz Europu putovima rudara" !

OPIS IGRE


Društvena igra originalni je proizvod, jednostavna društvena igra za mlade u kojoj se igrač uživljava u ulogu rudara koji šetnjom kroz rudnik, kroz mitove i legende, uči o starom zanatu – rudarenju. Igra predstavlja svojevrstan zabavni put kroz europske rudnike.

Proizašla je iz projekta MINHER „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“ financiranog iz sredstava Europske unije, programa Europa za građane. Projektom MINHER želi se razvijati suradnja u namjeri da se ostvare i unaprijede međusobni odnosi partnera u projektu rudarskih gradova Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Velenje (Slovenija), Idrija (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska) temeljeni na zajedničkoj povijesti s posebnim osvrtom na obnovu i valorizaciju rudarske baštine i industrijske arheologije.

Budući da je Labin nositelj projekta, MINHER avantura otkrivanja rudarskog podzemlja započinje i završava u Labinu. Kroz igru su obuhvaćene lokacije svih sedam gradova, a naglasak je na učenju o svakoj istaknutoj lokaciji, njezinim posebitostima i doživljaju svakog mjesta, učeći pritom o prednostima Europe i pripadanja europskoj obitelji u vidu zabave i odmora od svakodnevnice. Igra razvija društvene vrline, potiče na razmišljanje i odlučivanje te doprinosi razvoju i učenju.
Igra se sastoji od igraće kutije, igraće ploče, brošure na kojoj se nalaze svi podatci o rudarskim gradovima, uputa za igru, četiri vrste kartica, četiri figurice za igru i jedne kockice.
Figurice za igru rudarski su vagoneti u raznim bojama. Igra je osmišljena na način da se igra u timovima koje optimalno sačinjavaju dvije do četiri osobe.

 

KARTICE ZA IGRU

Prva grupa kartica (100 komada) sadrži kviz-pitanja s tri ponuđena odgovora, navedenim točnim odgovorom na pitanje i kratkim obrazloženjem.
Druga grupa kartica (50 komada) sadrži fotografije rudarskih predmeta, opreme, uređaja, djelatnika i obrazloženje fotografije.
Treća vrsta kartica (7 komada) sadrži obrazloženje rudarske nesreće koja se dogodila u spomenutim rudarskim gradovima.
Četvrta vrsta kartica (24 komada) JOKERI su koje dobiva svaki igrač koji stane u jednom od rudarskih gradova (Rybnik, Carbonia, Idrija, Velenje, Banovići i Raša, izuzevši Labin jer on čini START i CILJ igre).
Prije početka igre savjetujemo igračima da pročitaju brošuru u kojoj se nalaze podatci o svim rudarskim gradovima.

 

PRAVILA IGRE


1. Podijelite se u timove s dva do četiri igrača i izaberite vagonet.
2. Neka svaki tim postavi vagonet na polje „LABIN“ koje se nalazi na igraćoj ploči. Bacajte kocku. Tim s najvišim brojem započinje igru.
3. Bacajte kocku i krenite po poljima. Kada igrač stigne na polje kviz-pitanja uzima karticu iz grupe kartica s kviz-pitanjima. Karticu daje protivničkom timu koji čita pitanje na koje tim koji igra treba odgovoriti. Ukoliko daju točan odgovor utoliko igraju dalje. Ako ne pogode kviz-pitanje igru nastavlja protivnički tim.
4. Kada igrač stigne na polje „Pantomima“ uzima karticu iz grupe kartica s fotografijama. Igrač pogleda fotografiju i obrazloženje na kartici te pantomimom obrazlaže fotografiju svome timu. Ukoliko točno odgovore/odgonetnu fotografiju s kartice utoliko idu naprijed. Ako ne odgonetnu, igru nastavlja protivnički tim.
5. Kada igrač stigne na polje „Rudarske nesreće“ uzima karticu iz grupe kartica rudarskih nesreća. Svim timovima čita informaciju o rudarskoj nesreći koja se dogodila u jednom od gradova te vraća svoj vagonet jedan grad unatrag na igraćoj ploči. Igru nastavlja protivnički tim.
6. Ako igrač stane u jednom od gradova, Rybnik, Carbonia, Banovići, Velenje, Idrija, Raša, izuzevši Labin jer on čini START i CILJ igre, dobiva JOKERA. JOKER može iskoristiti pri dolasku na CILJ igre u LABIN na način da na cilju odgovori na tri kartice (kviz-pitanja, ne pantomima) iz hrpe kartica koje su izvučene tijekom igre (svojevrsna provjera znanja). Ako ne zna odgovor na neko pitanje može koristiti JOKERA, a ako točno odgovori na sva tri pitanja, uz pomoć ili bez pomoći JOKERA, pobjednik je igre. Ukoliko na neko od tri pitanja ne odgovori ni uz pomoć JOKERA utoliko se vraća dva grada unatrag.
7. Napomena: Tijekom igre kartice s kviz-pitanjima odlagati na zajedničko mjesto radi mogućnosti korištenja kartica kod provjere znanja na cilju u LABINU.

 

Zabavite se i naučite nešto zanimljivo iz rudarske povijesti!

SRETNO!