Srijeda, 07. Svibanj 2014 - 06:00

Treći susret partnera u projekta u Banovićima (BIH)

Grad Labin u veljači 2013. godine prijavio se projektom MINHER (Mining heritage: ‘Opportunity Mines’, Future share as economic and tourism development potential) „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“ na natječaj Europske komisije, program Europa za građane, Mjera 1., podmjera 1.2. Mreže bratimljenih gradova. Projekt je odobren u iznosu od 142.000 EUR ovisno o broju sudionika. U projekt je uključeno 7 partnera: Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska) u funkciji nositelja projekta. 


Od 7. do 10. svibnja 2014. godine održava se treći susret partnera u projektu MINHER u gradu Banovićima (Bosna i Hercegovina). Prvoga dana održat će se radni sastanak predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti, gospodarskih institucija, organizacija civilnog društva i ostalih sudionika projektnih partnera na temu „Mogućnosti suradnje i razvoja regije Tuzlanskog kantona u cilju približavanja jedinstvenom europskom području“. Sljedećeg dana predviđen je obilazak rudnika mrkog ugljena Banovići, obilazak površinskog kopa Grivice, obilazak radionice Bešin, sastanak s direktorom rudnika uz upoznavanje s poviješću te predstavljanje rudnika s aspekta ekonomskog razvoja regije i mogućnosti zapošljavanja radnika (prednosti i nedostaci proizvodnje). U večernjim satima otvorit će se izložba fotografija „Žika Tasić – svjedok vremena“ u prostorima Radničkog doma u Banovićima.


Partnerima u projektu predstavit će se komunikacijski alati projekta MINHER i to logo i web portal projekta, višejezični vodič „Europski primjeri revitalizacije rudarskog nasljeđa“, višejezični rudarski rječnik te interaktivna društvena igra za djecu na temu rudarenja. Na Dan Europe, 9. svibnja 2014. godine potpisat će se Pismo namjere o suradnji i prijateljstvu između Grada Labina i Općine Banovići s ciljem razvoja i jačanja partnerstva i stvaranja povoljnih uvjeta za suradnju u području znanosti, obrazovanja, ekonomije, gospodarstva, okoliša, javnog zdravstva, turizma, kulture i sporta.


Projektom MINHER se želi oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turističko-kulturnog proizvoda čija je svrha promocija kulturno turističkih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom. Projekt se provodi od srpnja 2013. godine do rujna 2014. godine na način da se periodično održavaju aktivnosti kod svih partnera u projektu. Kroz 5 događaja u 5 različitih država (Poljska, Italija, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) partneri će predstaviti svoja iskustva, najbolje prakse i izazove vezane uz očuvanje rudarske baštine.