Ponedjeljak, 07. Listopad 2013 - 06:00

Drugi susret partnera u projektu MINHER

Grad Labin u veljači 2013. godine prijavio se projektom MINHER (Mining heritage: ‘Opportunity Mines’, Future share as economic and tourism development potential) „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“ na natječaj Europske komisije, program Europa za građane, Mjera 1., podmjera 1.2. Mreže bratimljenih gradova. Projekt je odobren u iznosu od 142.000 EUR ovisno o broju sudionika. U projekt je uključeno 7 partnera: Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska) u funkciji nositelja projekta. 


Od 7. do 10. listopada 2013. godine održat će se drugi susret partnera u projektu MINHER u gradu Carbonija (Italija). Prvoga dana održat će se prezentacije gradova Carbonije, Rybnika, Idrije i Velenja na temu “Iskustvo apliciranja projekta revitalizacije rudarske baštine na Europske fondove”. Sljedećeg dana, mladi u projektu održat će panel na temu "Mogućnosti zapošljavanja mladih u Europskoj uniji",  koju će voditi Kristina Tolić: član Europske organizacije za informiranje mladih – ERYICA u suradnji s predstavnicima Savjeta mladih Grada Labina i Udruge za mlade Alfa Albona. U isto vrijeme održat će se prezentacija na temu “Kako postati dio kulturne rute ERIH (European Route of Industrial Heritage)?”.  Predstavnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici iz Labina održat će sastanak sa predstavnicima Centra za osobe s teškoćama u razvoju iz Carbonije u cilju uspostavljanja daljnje suradnje. Uz to organiziran je razgled talijanskog centra kulture, obilazak rudnika i muzeja rudarstva Carbonije, arheološkog parka te rudnika Rosas.


Ovim projektom se želi oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turističko-kulturnog proizvoda čija je svrha promocija kulturno turističkih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom. Projekt će se provoditi od srpnja 2013. godine do rujna 2014. godine na način da će se periodično održavati aktivnosti kod svih partnera u projektu. Kroz 5 događaja u 5 različitih država (Poljska, Italija, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) partneri će predstaviti svoja iskustva, najbolje prakse i izazove vezane uz očuvanje rudarske baštine.