Utorak, 16. Srpanj 2013 - 12:02

Započinje projekt MINHER: „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“

Danas je u prostorijama Grada Labina održana konferencija za medije gradonačelnika Grada Labina Tulia Demetlike na kojoj je predstavljen europski projekt MINHER (Mining heritage: ‘Opportunity Mines’, Future share as economic and tourism development potential) „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“.


Grad Labin u veljači 2013. godine prijavio se ovim projektom na natječaj Europske komisije, program Europa za građane, Mjera 1., podmjera 1.2. Mreže bratimljenih gradova. Projekt je odobren u iznosu od 142.000 EUR ovisno o broju sudionika. U projekt je uključeno 7 partnera: Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska) u funkciji nositelja projekta.


Projektom se želi oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turističko-kulturnog proizvoda čija je svrha promocija kulturno turističkih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom. Projekt će se provoditi od srpnja 2013. godine do rujna 2014. godine na način da će se periodično održavati aktivnosti kod svih partnera u projektu. Kroz 5 događaja u 5 različitih država (Poljska, Italija, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) partneri će predstaviti svoja iskustva, najbolje prakse i izazove vezane uz očuvanje rudarske baštine. 


Od 17. srpnja 2013 do 21. srpnja 2013. održati će se prvi sastanak u Poljskom gradu Rybnik. Rybnik je grad koji se svrstava među najbolje poljske gradove kao „Professional Commune Investors Friedly“, te je ulaganjem sredstva iz EU fondova u infrastrukturu valorizirao industrijsku tradiciju-rudnik „Guido“ koji slovi za jedan od najpoznatijih svjetskih turističkih i kulturnih atrakcija obnovljenih rudnika, rekao je gradonačelnik Tulio Demetlika. Grad Labin već nekoliko godina razvija suradnju s industrijskom i trgovačkom komorom okruga Rybnik i Fakultetom za rudarstvo i geologiju iz Gliwica.



Susreti će uključivati predavanja stručnjaka, lokalnih udruga i građana sa ciljem kreiranja platforme za buduću razmjenu iskustva i interkulturnu suradnju između projektnih partnera i europskih građana. Projekt uključuje i osobe s invaliditetom u cilju njihove integracije u zajednici i mogućnosti uključivanja na tržištu rada. Mladi u projektu potencirati će i razvijati veze kao osnova za daljnji kontinuitet u suradnji mreže gradova i razmjene iskustva.


Iz projekta će proizaći dokumentarni film koji će objediniti sve susrete i događanja projektnih partnera, web portal kao zajednička platforma u cilju prenošenja informacija o cjelokupnom projektu, od ideje do potpune realizacije, i u cilju širenja svijesti o važnosti zaštite kulturne rudarske baštine, zatim transnacionalni rječnik u cilju očuvanja i prenošenja mladima specifičnog rudarskog pojmovnog nasljeđa, interaktivna društvena igra za djecu "Kroz Europu putovima rudara" te vodič europskih primjera prenamjene rudarske ostavštine.