Petak, 31. Svibanj 2013 - 11:49

Europska komisija odobrila projekt „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“

Grad Labin u veljači 2013. godine prijavio se na natječaj Europske unije program Europa za građane, Mjera 1.2. Networks of twinned towns s projektom „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“. Program Europa za građane centraliziranog je tipa i provodi se posredstvom Izvršne agencije za obrazovne, audio-vizualne i kulturne politike (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA).


Izvršna agencija dana, 22. svibnja 2013. godine na svojim službenim stranicama objavila je rezultate - odabrane projekte u sklopu ovog natječaja među kojima je i projekt Grada Labina „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“. Projekt je odobren u iznosu od max 142.000 EUR ovisno o broju sudionika, a zamišljen je kao mreža gradova sa zajedničkom poveznicom - rudarskim nasljeđem. Projektom Grad Labin želi razvijati suradnju u namjeri da se ostvare i unaprijede međusobni odnosi partnera u projektu temeljeni na izvornoj zajedničkoj povijesti s posebnim osvrtom na obnovu i valorizaciju baštine industrijske arheologije te općenito urbanih naselja povezanih s iskopnom djelatnošću.


Partneri u projektu su gradovi i općine Labin (CRO) – nositelj projekta, Rybnik (PL), Carbonia (IT), Banovići (BIH), Idrija (SLO), Velenje (SLO) i Raša (CRO). Projekt će se provoditi od srpnja 2013. godine do rujna 2014. godine na način da će se periodično održavati aktivnosti kod svih partnera u projektu. Rezultati natječaja objavljeni su na linku Rezultati.pdf.