Ponedjeljak, 23. Lipanj 2014 - 09:00

Održan četvrti susret partnera projekta u Velenju i Idriji (SLO)

Od 19. do 22. lipnja 2014. godine održan je 4. susret partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“ u Velenju i Idriji (Slovenija).


Susret je započeo u Velenju 19. lipnja razgledom centra grada, dok je u popodnevnim satima organiziran razgled Muzeja rudarstva Slovenija (Muzej premogovništva Slovenije) uz otvorenje izložbe labinskih umjetnika „Od rudarskog okna do umjetnosti“. Podsjetimo, radi se o umjetničkim slikama koje su nastale kao proizvod projekta „Labinski uzlet likovnosti“ od 2012. godine. Izložba je postavljena u „crnoj“ svlačionici Muzeja, te ostaje otvorena do 5. rujna 2014. godine. Osim izložbe umjetničkih slika, u muzeju su postavljeni i komadi ugljena iz rudnika svih partnera u projektu.


U večernjim satima u Sončnom parku u centru grada Velenja nastupali su Gradski orkestar Labin pod vodstvom dirigenta Franka Ružica i Veteranski orkestar iz Velenja. Drugog dana boravka u Velenju, domaćini su predstavili svoju općinu, novu financijsku perspektivu Europskih fondova, kao i projekte važne za rast i razvoj općine. Usporedno s održavanjem prezentacija, mladi u projektu obišli su projekte za mlade – Kuću bendova, Mladinski centar i Multimedijski centar.


U popodnevnim satima delegacije partnera u projektu nastavile su putovanje prema Idriji gdje je na prigodnoj svečanosti u „dvorcu“ Gewerkenegg potpisan Sporazum o bratimljenju između Grada Labina i Općine Idrije, čime je zapravo obnovljeno bratimljenje uspostavljeno krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Dvorac Gewerkenegg izgrađen je 1527. godine kao upravna zgrada rudnika i skladište za živu. Tijekom obnove otkriveno je dvorište s arkadama i slikovita ukrasna arhitektura. Danas je zgrada muzeja Idrije (osobito zanimljiv po svojoj zbirci rudarstva i čipke) i glazbenoj školi.


U večernjim satima, uz kulturno-umjetnički program, upriličeno je svečano otvorenje 33. Festivala Idrijske čipke. Drugog dana u Idriji delegacije su posjetile „Antonijev rov“ – ulaz u rudnik žive, nekad najbogatiji rudnik žive na svijetu. Kako su upravo u Idriji europljani ponovno otkrili živu 1490. godine, te su sačuvani dijelovi nekada najvećeg kompleksa za vađenje žive na svijetu. Idrija je 2012. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi pod nazivom "Baština žive". Nakon obilaska rudnika, predstavljen je projekt obnove zgrade „Kajzer“ – zgrada bivšeg rudnika žive.


Sljedeći susret partnera u projektu održati će se u Labinu i Raši krajem rujna ove godine.
Projektom MINHER želi se oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turističko-kulturnog proizvoda čija je svrha promocija kulturno turističkih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom - Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska).