Ponedjeljak, 22. Rujan 2014 - 15:30

Peti susret partnera u projektu MINHER

Na danas održanoj konferenciji za medije predstavljen je program 5. susreta partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“ koji se od 24. do 28. rujna 2014. godine održava u Labinu i Raši.


Program je predstavio Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, zamjenica načelnice Općine Raša Tajana Kovač, predstavnica Udruge Labin Art Express Tamara Gobo, vanjski suradnik Grada Labina Tullio Vorano i predstavnik udruge „Istarski ugljenokopi Raša“ Mladen Bajramović.


Projekt MINHER provodi se od srpnja 2013. do rujna 2014. godine, a zamišljen je kao mreža gradova sa zajedničkom poveznicom - rudarskim nasljeđem. Projektom Grad Labin želi razvijati suradnju u namjeri da se ostvare i unaprijede međusobni odnosi partnera u projektu temeljeni na izvornoj zajedničkoj povijesti s posebnim osvrtom na obnovu i valorizaciju baštine industrijske arheologije te općenito urbanih naselja povezanih s iskopnom djelatnošću. Projektom se želi oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turističko-kulturnog proizvoda čija je svrha promocija kulturno turističkih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom povezane sa rudnikom.


U projektu sudjeluju partneri gradovi i općine Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska) u funkciji nositelja projekta.


Program 5. susreta partnera u projektu MINHER


Program posljednjeg susreta partnera u projektu započinje u srijedu, 24. rujna 2014. godine obilaskom Starog grada Labina (Starogradska jezgra, Narodni muzej Labin, Gradska galerija Labin, Zbirka Matije Vlačića Ilirika i dr.) te obilaskom Podlabina (šoht, Lamparna, Gradska knjižnica Labin, Trg labinskih rudara, Ćeva i dr.). Nakon toga, predstavnici Grada Labina, Udruge „Kova je nasa“ i delegacije gradova partnera položit će vijenac u spomen na Labinsku republiku, štrajk rudara koji je započeo 02.03.1921. godine na Krvove place na Vinežu. Također, obići će Mediteranski kiparski simpozij (MKS) uz stručno vodstvo.


U četvrtak, 25. rujna sudionici će boraviti u Raši. Nakon obilaska rudnika u Raši uz stručno vodstvo prikazat će im se projekcije dokumentarnih filmova o rudarenju na Labinštini kroz svjedočanstva bivših rudara koji prikazuju „ljudsku stranu“ jednog od najtežih zanimanja u povijesti. Nakon projekcije slijedi obilazak Raše nadzemnog rudarskog kompleksa – spomenika talijanske arhitekture 30-tih g. 20.st. i pod konzervatorskim nadzorom te obilazak autobusom lokacija bivše termoelektrane Vlaška, luke Bršica i naselja Krapan.


U petak, 26. rujna održava se Međunarodni simpozij: „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“. Međunarodnim simpozijem želi se predstaviti bivši labinski rudnik kao generator gospodarskog, turističkog i kulturnog razvoja u budućnosti. Cilj Simpozija je privlačenje pažnje regionalnim i državnim vlastima u cilju ulaganja u investicijske projekte održivog razvoja Labinštine temeljene na rudarskoj baštini, njezina zaštita i valorizacija pozemnog i nadzenmog dijela Podlabina i Raše. Na jednodnevnom simpoziju sudjelovati će delegacije rudarskih gradova – gradova partnera u projektu MINHER i stručnjaci koji su sudjelovali na uspješnim projektima obnove i revitalizacije rudarske i industrijske baštine.


Posljednji dan susreta predviđen je za vožnju brodom "Pomorskim rudarskim putovima" na relaciji Rabac, Plomin, Prtlog, Marina, Tunarica uz stručno vodstvo. U večernjim satima prikazat će se film sa svih dosad održanih susreta te uručiti komunikacijski alati projekta.


Komunikacijski alati projekta MINHER


Dio projekta su komunikacijski alati projekta MINHER i to: dokumentarni film, rudarska igra, rudarski rječnik, višejezična brošura, web portal i facebook grupa. Komunikacijski alati koriste se u svrhu informiranja javnosti i vidljivosti projekta te promociju i edukaciju građana o projektu. WEB stranica je jedno od osnovnih sredstava javnog informiranja.


Web stranica projekta MINHER dostupna je na poveznici www.minher.eu i sadrži informacije o projektu, projektnim partnerima i održanim aktivnostima te joj je cilj širenje svijesti o važnosti zaštite kulturne rudarske baštine. Dokumentarni film o projektu bit će izrađen nakon posljednjeg susreta u projektu MINHER u Labinu i Raši i biti će predstavljen široj javnosti - građanima projektnih partnera prigodom obilježavanja datuma od značaja za svaku projektnu lokalnu zajednicu. Formirana je facebook grupa sudionika projekta i ostalih zainteresiranih građana u cilju širenja informacija, iskustva i aktivnosti projekta MINHER.


Višejezična brošura o europskim primjerima prenamjene rudarske ostavštine s posebnim poglavljem o projektnim partnerima i njihovoj povezanosti bit će uručena partnerima tokom susreta u Labinu i Raši. Brošura odnosno višejezični vodič (hrvatski,talijanski,slovenski, poljski, bosanski i engleski) koristit će se u edukativne i turističke svrhe na način da svaki partner distribuira 50-tak primjeraka na glavnim turističkim punktovima, odgojno-obrazovnim ustanovama i stručnim udruženjima. Izrađen je i rudarski rječnik projektnih partnera - transnacionalni rječnik u cilju očuvanja i prenošenja mladima specifičnog rudarskog pojmovnog nasljeđa. Rječnik će se koristiti s namjerom edukacije građana svih naraštaja. Svaki projektni partner distribuirati će 50-tak primjeraka na svom području.


Interaktivna društvena igra za djecu i mlade "Kroz Europu putovima rudara" - originalni je proizvod koji predstavlja svojevrstan zabavni put kroz europske rudnike za mlade (12+). Kroz igru će se obuhvatiti lokacije svih partnera u projektu, njih 7, s naglaskom na učenje o svakoj lokaciji, njezinim posebitostima i doživljaju svakog mjesta učeći pritom o prednostima Europe i pripadanja europskoj obitelji. Igra će se distribuirati u odgojno-obrazovnim ustanovama partner u projektu, a bit će izrađeno 10-tak primjeraka po partneru.


Prilog
Program projekta MINHER.pdf
Program Međunarodnog Simpozija.pdf