Petak, 03. Listopad 2014 - 00:00

Petim susretom partnera u Labinu i Raši uspješno završen projekt

Od 24. do 27. rujna 2014. godine održan je završni 5. susret partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“ u Labinu i Raši. Susret je započeo u Labinu 24. rujna razgledom Starogradske jezgre, Narodnog muzeja Labin i rudarskog postava u muzeju, te obilaskom Podlabina (šoht, Lamparna, Gradska knjižnica Labin, Trg labinskih rudara, zgrada Ćeva). Osim upoznavanja delegacija partnerskih gradova u projektu sa labinskim znamenitostima, održana je i komemoracija na Krvovoj placi na Vinežu u spomen štrajku rudara i Labinskoj republici. O štrajku rudara govorio je Tullio Vorano, a vijenac su položili Serđo Baskijera i Josip Štemberga. Minutom šutnje odana je počast svim rudarima Labinštine, a voditelj Gradskog orkestra Franko Ružić odsvirao je Rudarsku himnu, a za sve poginule rudare skladbu „Il Silenzio“.

 

U popodnevnim satima gosti su posjetili Park skulptura na Dubrovi (Mediteranski kiparski simpozij) uz stručno vodstvo predsjednika Stručnog savjeta MKS-a gosp. Josipa Diminića i povjesničarke umjetnosti gđe. Gorke Ostojić Cvajer. Obilazak MKS-a započeo je šetnjom po Bijeloj cesti, jedinstvenim projektom započetim 1997. godine sa svojom prvom dionicom koju je koncipirala kiparica Dora Kovačević. Osim Bijele ceste, delegacije su razgledale skulpture u parku, Dolac-amfiteatar i Info centar-punkt MKS-a. Danas Dubrova ima 94 skulpture. Izvan parka postavljeno ih je 16 / Zagreb, Vukovar, Ilok, Labin, Rabac, Pićan, Sv. Nedelja, Pazin/. Stvorilo ih je 85 kipara iz Hrvatske, Jugoslavije, Italije, Austrije, Slovenije, SAD-a, Makedonije, Japana, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švicarske, Kanade, Velike Britanije, Južne Koreje, Slovačke i Mađarske.

 

Cjelokupni program obilaska Dubrove, svojom prisutnošću, uveličala je Ivanečka rudarska četa. Članovi čete „prošetali su“ MKS-om u posebnim uniformama koje se sastoje od kape sa rudarskim znakom s lovorovim vijencem od mesinga, opasača, hlača i visokih cipela. Sastavni dio uniforme za paradne svrhe su i posebne rudarske sjekirice na kojima je prikazan cijeli proizvodni proces u rudniku. Izgled uniforme strogo je propisan, a šiva se isključivo po odobrenju Kraljevskog rudarskog satništva. Ivanečka rudarska četa jedina je ovakva postrojba u ovom dijelu Europe.

 

Drugog dana sudionici završnog susreta partnera u projektu MINHER obišli su rudnik u Raši, gdje ih je dočekala i pozdravila rudarskim SRETNO zamjenica načelnice Tajana Kovač. Uz vodiče Mladena Bajramovića i Josipa Štembergu razgledali su raško podzemlje, a po povratku u nekadašnjem „Cetrten obroke“ projicirani su dokumentarni filmovi o rudarenju na Labinštini – svjedočanstva bivših rudara koja prikazuju „ljudsku stranu“ jednog od najtežih zanimanja u povijesti. Sudionici projekta obišli su i Rašu – nadzemni rudarski kompleks, spomenik talijanske arhitekture 30-tih godina prošlog stoljeća, a poslužen im je i pravi kovarski ručak. Također, autobusom su obišli lokaciju bivše termoelektrane Vlaška i luku Bršica.

 

Sljedećeg dana održan je Međunarodni simpozij: Rudarsko nasljeđe – generator kulturnog, gospodarskog i turističkog razvoja. Simpozij je u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice započeo u 10,30 sati uz vodstvo moderatorice i voditeljice Silvane Fable. Na otvorenju Simpozija sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, predsjednica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, te pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica. Na otvorenju simpozija bio je i Veleposlanik Poljske u Republici Hrvatskoj, Maciej Grzegorz Szymanski. On se posebno zahvalio Andrzeyu Žylaku, počasnom konzulu Republike Hrvatske u Republici Poljskoj. Na Simpoziju predstavljali su: Anamarija Lukšić, pročelnica Upravnog odjela za odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Grada Labina: „Projekt prenamjene objekata rudarske baštine u Labinu u Gradsku knjižnicu Labin“,  Sanja Cvjetko Jerković, predsjednica Udruženja arhitekata Hrvatske: „Kako industrijsku baštinu i arhitekturu uključiti u kulturni turizam?“, Manuela Hrvatin, voditeljica projekta „Istra Inspirit“ i Viša savjetnica u Upravnom odjelu za turizam Istarske županije: „Projekt kulturnog turizma Istra Inspirit – Rudarska republika“ – primjer dobre prakse i mogućnosti kandidiranja prema strukturnim fondovima EU, Bojan Jelen, direktor Rudnika Trbovlje – Hrastnik iz Slovenije: „Kako rudnik ne zatvoriti nego mu dati novi život?“, Dimitrije Vujadinović (Fondacija „Balkankult Interreg“) i Marko Sančanin, teoretičar arhitekture, vanjski suradnik L.A.E. XXI: “Rudnici kulture – stanje, razvojni potencijali i perspektive rudarske baštine na području bivše Jugoslavije”.

 

Od 15 do 17 sati u Gradskoj knjižnici održan je i okrugli stol na temu „Rudnik – može li mrtvi kapital bivšeg rudnika postati pokretač razvoja?“. Na okruglom stolu sudjelovali su Tulio Demetlika, gradonačelnik Grada Labina, Sanja Cvjetko Jerković, predsjednica Udruženja arhitekata Hrvatske, Bojan Jelen, direktor Rudnika Trbovlje – Hrastnik iz Slovenije, Stojan Špegel, direktor Muzeja rudarstva Slovenije u Velenju, Marko Sančanin, teoretičar arhitekture, vanjski suradnik Labin Art Expressa XXI i Andrzey Žylak, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Poljskoj. Okrugli stol ukazao je na mnogobrojne probleme s kojima se lokalna samouprava susreće kad je u pitanju revitalizacija rudarske baštine, međutim zaključeno je da rudnik sa svojim specifičnostima, odnosno njegov mrtvi kapital može postati pokretač razvoja lokalne samouprave.

 

U večernjim satima sudionici su posjetili Rašu, te su na trgu prisustvovali manifestaciji „Svjetlosna instalacija i audiovizualni performans „RED EMPTY: RASA“, švedskih umjetnika Carla Michaela von Hausswollfa i Thomasa Nordanstada“ koje se odvijala u sklopu festivalski projekt Labin Art Expressa XXI (L.A.E. XXI) Bijenala industrijske umjetnosti (IAB). Instalacija je izvedena ispred crkve Sv.Barbare,  na Trgu Gustavo Pulitzer Finali. Riječ je o segmentu Red Empty projekta koji Hausswolff godinama producira širom svijeta, mahom na napuštenim i zapuštenim lokacijama od povijesnog i kulturološkog značaja. 

 

Posljednjeg dana boravka delegacija u Labinu organizirana je vožnja brodom od Rapca do Raškog kanala i natrag uz vodstvo „pomorskih putova“. U večernjim satima prikazan je film – kratak pregled svih susreta partnera u projektu MINHER (Rybnik (17-21 srpnja 2013.), Carbonija (7-10 listopada 2013.), Banovići (7-10 svibnja 2014.) i Velenje i Idrija (19-22 lipnja 2014.)). Tom prigodom predstavnicima partnerskih gradova uručeni su komunikacijski alati projekta MINHER: Rudarski rječnik i višejezičnu informativnu brošuru. Osim navedenog kao komunikacijski alati projekta jesu i  dokumentarni film, rudarska igra, web portal i Facebook grupa. Komunikacijski alati koriste se u svrhu informiranja javnosti o projektu i vidljivosti projekta te promociju projekta i edukaciju građana o projektu.

 

 

 

Komunikacijski alati projekta MINHER

 

 WEB stranica je jedno od osnovnih sredstava javnog informiranja. Web stranica projekta MINHER dostupna je na poveznici www.minher.eu i sadrži informacije o projektu, projektnim partnerima i održanim aktivnostima te joj je cilj širenje svijesti o važnosti zaštite kulturne rudarske baštine.

 

Dokumentarni film o projektu je u fazi izrade odnosno biti će izrađen nakon posljednjeg susreta u projektu MINHER u Labinu i Raši i biti će predstavljen široj javnosti - građanima projektnih partnera prigodom obilježavanja datuma od značaja za svaku projektnu lokalnu zajednicu.

 

Formirana je Facebook grupa sudionika projekta i ostalih zainteresiranih građana u cilju širenja informacija, iskustva i aktivnosti projekta MINHER.

 

Višejezična brošura (hrvatski, talijanski, slovenski, poljski, bosanski i engleski) sadrži europske primjere prenamjene rudarske ostavštine s posebnim poglavljem o projektnim partnerima i njihovoj povezanosti. Brošura, odnosno vodič, koristit će se u edukativne i turističke svrhe na način da će svaki partner distribuirati 50-tak primjeraka na području svog grada i to na glavnim turističkim punktovima, odgojno-obrazovnim ustanovama i stručnim udruženjima.

 

Izrađen je i Rudarski rječnik projektnih partnera - transnacionalni rječnik u cilju očuvanja i prenošenja mladima specifičnog rudarskog pojmovnog nasljeđa. Rječnik će se koristiti s namjerom edukacije građana svih naraštaja. Svaki projektni partner distribuirati će 50-tak primjeraka na svom području.

 

Interaktivna društvena igra za djecu i mlade "Kroz Europu putovima rudara" - originalni je proizvod u kojem se igrač uživljava u ulogu rudara šetnjom rudnikom, kroz mitove i legende uči o starom zanatu rudarenju. Igra predstavlja svojevrstan zabavni put kroz europske rudnike za mlade (12+). Kroz igru će se obuhvatiti lokacije svih partnera u projektu, njih 7, s naglaskom na učenje o svakoj lokaciji, njezinim posebitostima i doživljaju svakog mjesta učeći pritom o prednostima Europe i pripadanja europskoj obitelji. Igra će se distribuirati u odgojno-obrazovnim ustanovama partner u projektu, a bit će izrađeno 10-tak primjeraka po partneru.      

  

 

I na kraju podsjetimo, projekt MINHER provodio se od srpnja 2013. godine od kada je održano 5 susreta partnera u projektu na kojima je sveukupno sudjelovalo više od 200 osoba. Projekt je zamišljen kao mreža gradova sa zajedničkom poveznicom - rudarskim nasljeđem. Ideja Grada Labina bila je razviti i unaprijediti suradnju u namjeri da se ostvare međusobni odnosi temeljeni na izvornoj zajedničkoj povijesti s posebnim osvrtom na obnovu i valorizaciju baštine industrijske arheologije te općenito urbanih naselja povezanih s iskopnom djelatnošću. Ideja je u potpunosti ostvarena, a partnerski odnosi, tijekom provedbe projekta, unaprijeđeni su do te mjere da su se proširili su se i na druge aspekte međusobne suradnje. Projekt je financiran programom Europa za građane, Mjera 1.2. Mreža bratimljenih gradova. Partneri u projektu jesu Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska) u funkciji nositelja projekta.

 

SRETNO!